S Bardotkou na Draculov hrad.

Spolok Výhrevňa Vrútky zorganizoval koncom minulého roka 30.12.2022 tradičný výlet do Oravského Podzámku v ktorom sa nachádza azda najslávnejší hrad na Slovensku Oravsky hrad. Je to jeden z najkrajších hradov Slovenska ktorý svojou atmosférou zaujal nejeden filmový štáb. Najslávnejším filmom ktorý tu bol natočený je ikona hororového žánru prvá verzia filmu o Drákulovi. Americkí filmári ho tu natočili v roku 1931. 
Vlakovú súpravu ťahala lokomotíva s prezývkou Bardotka a za ňou boli radené klasické vozne z éry ČSD. Na mnohých miestach tejto trasy sme sa vrátili v čase, k tomu ešte stále vianočná atmosféra a o nezabudnuteľný zážitok bolo postarané. 

_DSC0593jpg
Odjazd vlaku z Vrútok 8:50. Na tejto ceste bolo niekoľko miest kde zastal čas a človek si mohol pripadať ako v minulom storočí. Stanica Vrútky a jej nástupištia majú svoj vlastný charakter u éry ČSD


_DSC0667jpg
Interiér nášho vagóna. Takto cestovali naši rodičia či prarodičia.


_DSC0609jpg
Prvá zastávka bola v stanici Kraľovany. Tu sa nachádza odbočka smer Trstená a vlak sa musel presunúť na vedľajšiu koľaj čo mi poskytlo príležitosť na fotografie pri posune.


_DSC0624jpg
Nástupište určené pre regionálne vlaky smer Trstená. 


_DSC0631jpg
Jedálensky vozeň bol radený na konci vlaku. 


_DSC0662jpg
Prvý príjazd do Oravského podzámku. Vlak tu križoval a kto chcel navštíviť Oravský Hrad mohol vystúpiť.


_DSC0675jpg
Trstená. Tu vlak skončil a lokomotíva obieha súpravu na cestu späť. Trať tu tiež končí. Kedysi pokračovala až do Poľska ale to je iný príbeh. Teraz je tam už len cyklocesta.


_DSC0689jpg
Posun z druhej strany. Vedúci zájazdu sleduje dianie pred rušňom.


_DSC0695jpg
Vlak pripravený na odjazd smer Oravský Podzámok


_DSC0721jpg
Druhý príjazd do Oravského Podzámku. Vlak tu zastavil a kto mal rýchle nohy mohol sa ešte pozrieť na Oravský Hrad. Vlak tu stál dve hodiny. 


_DSC0756jpg
Po príchode Bagety vlak pripravený na odjazd.


_DSC0780jpg
Stanica Kraľovany a deň sa strieda s nocou. Scéna ako s minulého storočia.
Bardotka s klasickou súpravou, stanica zatiaľ unikla rekonštrukcii ktorá z cestovania robí len spôsob prepravy z bodu A do bodu B. Klasické nástupištia, lampy... 


_DSC0767jpg
Stanica z éry šťastného budovania socializmu je bez veľkých zmien no stále príjemná a pohodlná


_DSC0787jpg
Konečná stanica Vrútky. Odporúčam navštíviť všetkým kto radi cestujú v čase. Dá sa tu prestúpiť na vlaky ktoré vás za necelú hodinu privezú k najkrajším tratiam na Slovensku. 


_DSC0789jpg
Až na ten moderný vlak ktorý nie a nie zmiznúť, úplný ateliér pre historické filmové scény. Som za to aby sa toto nástupište zrekonštruovalo v štýle 80-tých rokov a vyhlásilo na kultúrnu pamiatku :) 

Ak sa vám tento foto-výlet páčil tak nás zdieľajte. Pripravujeme ďalšie cesty za železničnými krásami a každé zdieľanie nás poteší.